Leta i den här bloggen

måndag 7 januari 2013

Sekulariseringen av Islam

Islam är liksom judendom och kristendom på väg mot sekularisering. För något år sedan stötte jag på en kvinna som, i ett nätforum, uppgav att hon ville konvertera från islam till kristendom. Hon blev bemött med tvivel av andra troende muslimer. De hävdade bestämt att detta var mycket ovanligt: "det vanliga är att man konverterar från kristendom till islam". En skröna vilket tyvärr göder konspirationsteoretiker som sverigedemokraterna. I själva verket är det vanliga och helt dominerande att både kristna och muslimer blir sekulära eller "konverterar till ateism".

I den utvecklingen har muslimskt dominerade länder i mellanöstern legat efter oss i västerlandet mycket beroende på att folk levt i ofria samhällen. Nya tankar och öppna diskussioner har inte tillåtits i diktaturer och teokratier. Gamla världsbilder har fått stå orubbade, gamla tolkningar oemotsagda. Den utveckling har dock fått en ny vändning i och med den arabiska våren och en gryende upplysning.

DN tar i dag upp mytbildningen kring muslimska invandrare i Sverige och varbölden islamofobi: SD slåss mot väderkvarnar: "Islamofober världen över har några teser som ständigt återkommer. Religionen sägs vara dels oföränderlig, dels expansiv. Det finns en enda sorts islam, som är patriarkal och våldsam. Muslimerna påstås ha som mål att genom utvandring och barnafödande hamna i majoritet i Europa och ta över kontinenten helt (den så kallade Eurabia-teorin)".

Nej, i själva verket har Sverige, som tidigare, stor glädje och nytta av alla duktiga människor som kommer till vårt land för att vara med och bygga det öppna och demokratiska samhället. De flesta invandrare från muslimska dominerade länder är lika sekulära som vi svenskar. Brister vår mottagning av flyktingar och invandrare så är det något vi tillsammans måste förbättra. Vi kan även med tillförsikt se fram emot ett öppnare och med tiden mer sekulariserat mellanöstern. Det kommer, precis som tidigare i historien, berika vår kultur och vår tekniska utveckling.
Se även: SD-politiker vill begränsa muslimers barnafödande SvD; Katrine Kielos en betraktelse över Doug Saunders bok ”The myth of the muslim tide” (Myten om den muslimska vågen) i Aftonbladet; Kvinna leder progressiva muslimer i bön SR och tidigare blogg Gaymoské och statistik i Svenssons blogg.

12/1-13 Toppnotering för SD i ny mätning SvD, GP och HD.
20/1-13 Missa inte chansen att stötta demokratin SvD

Tahrirtorget i Egypten under revolutionen, bild från HD


4 kommentarer:

 1. DN's ledare gör en logiskt kullerbytta. Kristendomens sekularisering *krävde* en sekellång strid, och många gav sina liv för tankens och individens frihet. Vårt nuvarande välstånd vore inte möjligt utan dessa uppoffringar. Konflikträdda människor var inga hjältar in den kampen.

  En förväntan att islam kommer att gå samma väg - även OM den vore väl motiverad - är på intet sätt en intäkt för att lägga ner den kamp som vi nu återigen måste ägna oss åt. Återigen måste vi t.ex. försvara evolutionens roll mot okunnighet och dogmatik (en insikt utan vilken vi inte har en chans att förstå oss själva och utan vilken vi därmed är handikappade i varje försök att skapa en bättre värld). Det hela är förbolt tröttsamt. Men det är också tragiskt därför att vi har mycket viktigare problem att lösa, som t.ex. den begynnande klimat-instabiliteten.

  Detta är inte tiden för vaggvisor. Detta är tiden för att kämpa för våra ideal och för vårt hopp om en stabil framtid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt inlägg men jag håller inte med dig: islam hotar inte det svenska samhället eller religionsfriheten. De flesta invandrande "muslimer" är, som jag skriver, sekulariserade. Däremot håller jag med om vikten av att värna yttrandefriheten och inte acceptera begränsningar av den.
   Att kämpa mot mörka krafter, som bl.a. vill ifrågasätta evolution, kan ibland kännas tröttsamt men viktigt att hålla klar linje och sätt press på politiker som darrar på manschetten. Vi måste också klara av de viktigare problemen - så att säga både och.

   Radera
 2. Svenska PK-etablissemanget har gjort det klart för muslimer att de står inte på religionsfrihetens sida. När muslimska konvertiter gjort reklam för kristendom och blivit hotade så ställde inte PK-media upp till försvar för konvertiterna. Konvertiter som får leva resten av livet försiktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar. Ja, religionsfrihet är viktig och de tror jag de flesta politiker har klart för sig. Alla har kanske inte klart för sig att religionsfrihet även måste innebära rätten till frihet från religion. Den kampen går vidare. Självklart ska vi prioritera att skydda hotade individer, oavsett om de hotas av kriminella motorcykelgäng, sin egen familj (som i "oheders-våldet") eller av religiösa fanatiker. Det är om inte annat ett viktigt skäl att ta emot flyktingar!

   Radera