Leta i den här bloggen

söndag 20 januari 2013

Stöd muslimer mot islamister

I gårdagens DN publicerades en mycket insiktsfull ledare om konflikten i Mali och det blodiga gisslandramat  i Algeriet: Inget kolonialkrig.

Om terrorattacken mot gasanläggningen: "Algeriet verkar ha slagit till utan att invänta klartecken, hjälp eller råd från någon annan. Det är inte helt överraskande; landet har en av de mest rutinerade säkerhetsstyrkorna i regionen och erfarenhet av ett mer än tio år långt, mycket brutalt inbördeskrig mot militanta islamister. Arméattacken var ett lättolkat budskap till terrorns män: inga förhandlingar på algerisk mark, ingen lösesumma på något algeriskt bord. Den hårdföra attityden är svårsmält för andra stater, däribland Norge som är en part i gisslandramat. Det återstår att se vad händelserna innebär för Algeriets politiska och ekonomiska framtid".
När krutröken nu verkar lägga sig så visar det sig att armens hårda tillslag har sprat många liv - särskilt bland det flera hundra algerier som ingick i gisslan. Vi kommer aldrig få veta hur många liv som sparats p.g.a. terroroster avstår från framtida attacker.

Om kriget i Mali: "konflikten var ett angrepp på islam långt innan några franska bombplan lyfte från marken. Fundamentalistiska, salafistiska Korantolkare angrep den islam som redan praktiserades i området, en tro som tillät musik att spelas, kvinnor att gå utan täckande klädsel och livet att i möjligaste mån levas med glädje. De verkliga kolonialisterna i Mali (och många andra delar av den muslimska världen) är just dessa våldsmän som vill tvinga på andra sin egen syn på religionen. Det är framför allt de som i dag dödar andra muslimer, till exempel vid gasanläggningen i Algeriet".

Vi i omvärlden är skyldig att hjälpa våra bröder i grannländer utanför Europa oavsett om de är kristna, sekulära, muslimer eller har någon annan trosuppfattning varje gång de utsätts för övervåld av diktatorer eller religiösa fanatiker/terrorister. Krigföring får dock ses som sista alternativet, ett tecken på tidigare misslyckanden. Det svåra blir, som alltid, att vinna freden. Framgångar på slagfältet betyder ingenting om de inte är ett steg mot fred, demokrati och ett öppet samhälle. Se även tidigare Mörka krafter i Mali och Norra Mali.

Pulitzerbelönade bok "The looming tower” av  Lawrence Wright om al-Qaida om hur en massrörelser skapas och om hur människor bryts ned psykologiskt för att lockas till sektem: Häftad (Trade PaperPaperback), Inbunden och Ljudbok

21/1-13 Dödstalet i Algeriet stiger till 80 SR;  Islamistisk polischef lynchad i Mali SR2; Norrmän saknas alltjämt SvD, HD; 37 dödade utlänningar SR
22/1-13 Skev nyhetrapportering: "Al-Qaidas dödar huvudsakligen muslimer" SvD
28/1-13 Islamister drevs på flykten i Mali SvD
29/1-13 Syriska rebeller varnar för jihadister SvD; Sverige utökar stöd till Mali SvD, DN; Omvärlden lovar miljarder till Mali SvD, HD
30/1-13 Flyktingar i Mali om skräckväldet SvD
31/1-12 Tolv års fängelse för terrorsvensk SvD, SR
1/2-13   Bryt tystnaden om terrorn Ledare DN


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar