Leta i den här bloggen

lördag 12 januari 2013

Ny världsbild?

För mindre än hundra år sedan trodde man att Vintergatan utgjorde hela Universum. Visserligen hade nebulosor observerats tidigare men de blev inte allmänt accepterade som avlägsna självständiga galaxer förrän Edwin Hubble i början av 1920-talet gjorde nya observationer. Han kunde urskilja enskilda stjärnor i de yttre armarna av spiralformade nebulosor. Han lyckades även uppskatta avståndet till en nebulosa och fann att den var för långt borta för att kunna vara en del av Vintergatan. Hubble visade 1929 att denna så kallade rödförskjutning tenderar att öka linjärt med galaxernas avstånd från oss: Hubbles lag. Denna upptäckt styrkte ett tidigare förslag (1927) från astronomen Georges Lemaître att universum expanderar och galaxerna rör sig bort från varandra. En teori som ledde fram till idén att universum eller själva rymden uppstod i en stor smäll (Big Bang).

Nya observationer kan nu kullkasta teorin om Big Bang: "astronomer har gjort en upptäckt som kan komma att rubba uppfattningen om universums struktur. Den upptäckta kvasargruppen är den största struktur som hittills setts i hela universum". Se DNSvDGP & HD.

Den nya jätte-jätte-jätte strukturen är helt enkelt för stor för att få plats i ett universum skapat av en Big Bang för drygt 13 miljarder år sedan. Ytterst kan dessa upptäckter leda fram till att en ny världsbild utvecklas. Se även tidigare Spik i kistan och Världsbilden.

En bild som visar hur en avlägsen kvasar kan se ut. Bild från ESO


5 kommentarer:

 1. Big Bang teorin kommer inte i fara utan stärks upp om man lägger till Strängteorin. Någonstans måste det finnas ett stort tankefel.

  *Antingen finns det hos de astronomer som inte helt tagit till sig Strängteorin och som inte hänt med i alla delar av Big Bang Teorin.

  eller

  *Så har de vetenskapliga journalister, som försökt ta till sig det astronomerna sagt missförstått kvantfysikens koppling till relativitetsteorin så som den kan beskrivas utifrån strängteorins perspektiv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Norah, Visst återstår att skruva ihop kvantmeken med relativitetsteorin och lyckas man med det kanske det går att förklara strukturer av detta slag.
   jag skulle också gissa att Big Bang inte faller men kanske måste omarbetas eller anpassas. Sen vet man ju aldrig hum mycket en nyhet av detta slaget missuppfattas av populär press...
   Kolla länken nedan till DailyGalaxy.com

   Hur som helst det förefaller vara en mycket spännande upptäckt!

   Radera
 2. Går det att få en exakt referens för den här upptäckten?

  Martin J Sällberg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Martin, ja det skulle verkligen vara bra. Hittar bara en uppgift om att upptäckten ska publiceras i Monthly Notices of the Royal Astronomical Society - men hittar ingen artikel där. Antar att det som diskuteras nu i pressen är ett preprint.
   Hittade dock en artikel i DailyGalaxy.com

   Radera
  2. På wikipedia Large quasar group ges referenser till bl.a. Fox News där det framgår att vetenskapliga artikeln är publicerad the Monthly Notices of the Royal Astronomical Society den 11 januari med huvudförfattare Roger Clowes. Den verkar inte finnas tillgänglig online ännu.

   Radera