Leta i den här bloggen

tisdag 15 januari 2013

Nytt 60-tal?

Denna stora trafikolyckornas dag kan man fråga sig om tiotalet ska bli det nya 60-talet? I massmedia har de i senaste veckorna livligt diskuterats centerns fundering om månggifte. Senast har den idiotförklarats av den muslimsk feministen, samhällsdebattören, människorättsaktivisten Bahareh Mohammadi Andersson i SvD "Månggifte skulle gynna religiösa fanatiker". Centern ute i landet har redan dissat förslaget även om en del i varje fall uppskattar ambitionen att diskutera vilda idéer.

Själv har jag funderat hur sjutton vi rent legalt skulle kunna införa månggifte i det jämställda Sverige - för det måste i så fall införas könsneutralt. Vad händer t.ex. om en av fyra personer, som redan är gifta med varandra, bestämmer sig för att gifta sig med någon annan som är del av ett annat månggifte om fem personer? Blir alla nio då gifta med varandra? Ska relationen "gifta" vara transitiv? Kan vi då hamna i en situation när majoriteten av alla svenskar är gifta med varandra? Rätt planlöst - känns mest som ett sätt att avskaffa äktenskapet p.s.s. som man kan explodera en religiös tro genom panteism, inte mycket mer genomtänkt än seriekrocken i skåne.

Sen dyker det upp en rescension av den franske filosofen Luc Ferry senaste alster "De l’amour" av Ruth Lötmarker. Ferry menar att vi står inför en ”ny humanism”, där kärleken präglar inte bara privatlivet utan även politiken. Jag hör hur den underbara gamla musikalen Hairs Aquarius dunkar igång i bakgrunden.

When the moon is in the Seventh House
And Jupiter aligns with Mars
Then peace will guide the planets
And love will steer the stars

Är tiotalet  påväg att bli ett ideellt årtionde likt 60 och 70-talet? Vad innebär det? Har vi (äntligen) tröttnat på  vulgo-materialismen ("den som har mest prylar när han dör vinner")? Eller är det bara undantag som bevisar regeln? Kan den arabiska våren ha varit starten för en ny världsordning där vi gör det som känns rätt istället för det vi tror ger oss största personliga vinning? Kan vi ånyo vara beredda att kämpa för vår gemensamma framtid istället för att bara satsa på oss själva?

16/1-13 Många av oss yngre är nöjda med idéförslaget SvD; C-studenter positiva till månggifte och platt skatt SR1, SR2
21/1-13 Lööf bedrövad över Centerns rekordlåga siffror SR; C har ingen formel att återvända till SvD

Hair bild från BroadwayWorld.com

3 kommentarer:

 1. Jovisst månggiftet skulle nog inte direkt gynna kvinnor .

  SvaraRadera
 2. Månggifte känns lite skräpigt men skulle det vara så fel om äktenskapet avskaffades och man bara reglerade ansvaret för ungarna?

  Sen tycker jag förstås att högeranarkisterna i centern gärna får dominera så C åker ur riksdagen och borgarna förlorar valet, bara bra =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, fast är inte äktenskapet "avskaffat" sedan länge - det är fritt fram att "bara vara" sambo. Finns redan regler om ansvaret för ungarna. Och då kan man faktiskt bo hur många man vill tillsammans...
   Det blir inte heller särskilt liberalt om staten ska stoppa folk som vill gifta sig från att göra det. Problemet verkar ha varit det motsatt - religiösa floskler har tidigare hindrat bl.a. homosexuella par från att gifta sig.

   Radera