Leta i den här bloggen

fredag 25 januari 2013

Betelgeuse

Den röda superjätte stjärnan Betelgeuse i den berömda stjärnbilden Orion är på kollisionskurs med en underlig vägg av interstellärt stoft och klockan tickar ner till en omvälvande kosmisk jätte krasch som börjar med att dess stjärnatmosfär når väggen om 5000 år, se space.com, discovery och populär astronomi.

Betelgeuse massa är.20 gånger solens och dess radie är nästan 1 000 gånger solens - en verklig jätte på slutet av sitt liv på ett avstånd av 667 ljusår från oss. Stjärnan kommer att dö/explodera inom det närmaste årtusendet i en supernova när som helst, den kan till och med redan ha exploderat men ljuset har ännu inte nått oss. Supernovan kommer bli den ljusstarkaste människan noterat med en styrka som till och med överträffar fullmånens sken på natthimlen. Själva Betelgeuse når stoftväggen om drygt 12 000 år. Frågan är nu om den hinner explodera innan den krockar med väggen.

Innan Betelgeuse exploderar i en supernova kommer den kollapsa - falla ihop under gravitationens verkan för att sedan lysa upp i en supernova, den tycks redan ha börjat drar sig samman. Sedan 1993 har den minskat 15 %  och minskningstakten ökar. Ett beteende som är typiskt för en stjärna som står inför sin gravitationella kollaps vid sitt livs slut. Det vi ser nu är antagligen inte den slutliga kollapsen utan stjärnans dödsflämtningar som kan hålla på i många tusen år till.

Betelgeuse på att kollidera med stoftvägg. Bild från space.com


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar