Leta i den här bloggen

torsdag 3 januari 2013

Fler planeter

Vår Vintergatan är hem för minst 100 miljarder planeter runt andra stjärnor än vår sol, och möjligen många fler, visar en ny studie. "Det är en svindlande antal, om man tänker på det" säger en av forskarna bakom studien, Jonathan Swift på Caltech i Pasadena USA , och: "I princip finns det åtminstone en planet per stjärna". Swift och hans kollegor kom fram till sin uppskattning efter att ha studerat ett system med fem planet som kallas Kepler-32, som ligger cirka 915 ljusår från jorden. De fem världarna upptäcktes av NASA: s Kepler Space Telescope, vilket detekterar de små minskningarna i ljusstyrka som orsakas när planeter passera framför en stjärna ur vårt perspektiv. Se 100 Billion Alien Planets Fill Our Milky Way Galaxy Space.com och A World of Kepler Planets: Galleri.

Vår kunskap om hur planeter bildas har ökat i och med den första observationen av själva födelseprocesen. Astronomer har fått en första inblick i hur planeter bildas runt en nyfödd stjärna. Ett aldrig tidigare sett stadium av planetarisk evolution. Upptäckten gjordes med ESOs så kallade ALMA-teleskop och publicerades i Nature. Se Never-Before-Seen Stage of Planet Birth Revealed space.com, Huffington post och SR.

På sikt kommer upptäckter av detta slag påverka vår världsbild i en fortsatt riktning bort från den geocentriska, en resa som anträddes för länge sedan. Tidigare har det konstaterats att universum har massor med jordliknande planter. Vi hittar ny ständigt nya småplaneter och det är bara en tidsfrågan innan vi observerar en jordliknande planet med starka indikationer på liv, som t.ex. fritt syre i atmosfären. Se även "En annan jord ”bara” 12 ljusår bort?" SvD, GP och HD . Varteftersom vi får en bättre förståelse för vår plats i världen blir gamla fantasier om att vi är skapade till guds avbild (och dylik vidskepelse som härstammar från sagor kring lägerelden) allt mer fjärran.

8/1-12 Miljardtals jordliknande planeter SvD, GP, HD, LT och DN

Bild på planetsystem som bildas runt den unga stjärnan HD
142527 på omkring 450 ljusårs avstånd, från space.com

2 kommentarer:

 1. 100 miljarder stjärnor i vår galax är absolut ett antal som manar till eftertanke. Hur unika är vi egentligen? Sedan kan man lägga till att det finns 100 miljarder andra galaxer också… Det vore väldigt konstigt om liv bara fanns på den här planeten.

  Vår egen betydelse i det hela är nog inte särskilt stor. Om någon ändå tror att vi är centrala kan man betrakta tidsaspekten.
  Tillgängliga fakta tyder på att universum har existerat i ca 13 miljarder år. Det tog ca 8 miljarder år innan vår planet började ta form. Därefter tog det 600 - 1000 miljoner år innan liv uppstod här. Livsformerna utvecklades sakta men säkert trots ett antal katastrofer som utplånade de flesta men inte alla djurarter. Det tog ca 4600 miljoner år innan det fanns varelser som man mer eller mindre kan kalla människor. Det är 2 miljoner år sedan...

  Om syftet med det hela vore att skapa dessa människor så kan man tycka att vägen dit var väldigt lång.

  Ska man då av detta dra slutsatsen att vi är obetydliga? Värdelösa? Meningslösa?
  Absolut inte. Vi och vår planet kanske inte betyder så mycket för stora delar av resten av universum, men vi har enorm betydelse för varandra.
  Vi är faktiskt allt vi har. Låt oss ta hand om varandra och vår planet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lars, mycket välformulerat! Jag kan inte annat än hålla med! :)

   Radera