Leta i den här bloggen

torsdag 10 januari 2013

ISON kommer

En komet är på väg mot solen och kommer visa sig på vår himmel till hösten, se tidigare Tecken i skyn. Den har nu fått ett namn "ISON". Den befinner sig nu i närheten av Saturnus och syns mycket mycket svagt på stjärnhimlen i stjärnbilden Tvillingarna (bättre teleskop behövs). Kometen kommer passera mycket nära solen, cirka 1.2 Gm (Giga meter), vilket innebär att det inte är säker att den överlever då solen är mycket aktiv och närmar sig aktivitetsmaximum (FoF). Redan i vår kommer dock kometen Pan-STARRS, uppkallad efter upptäckarteleskopet, som kan bli synlig från Sverige den första veckan i april.

Kometer är ett stort hot mot jorden. Hade Shoemaker-Levy 9, som kolliderade med Jupiter 1994, träffat jorden så hade vi antagligen inte överlevt. Kometer kommer från solsystemets utkanter och ska inte förväxlas med asteroider: små himlakroppar i solsystemet i omloppsbana kring solen huvudsakligen i det så kallade asteroidbältet mellan Mars och Jupiters banor. Även asteroider utgör ett potentiellt hot mot jorden, som t.ex. Apophis (se SvD, DN, GP, HD). Det är dock mycket ovanligt att farliga himlakorppar träffar jorden - senaste stora kollisionen var för 65 miljoner år sedan och utplånade dinosaurierna. ISON passerar dock jorden på betryggande 60 Gm avstånd (ca 160 ggr längre bort än månbanan).

Båda kometerna är helt nya dvs. de har inte passerat nära solen tidigare. De är därför svår förutsägbara, men innebära att de blir starka/spektakulära då de innehåller mycket flyktiga ämnen. 2013 kan bli det mest intensiva kometåret under vår livstid! Ison kan lysa lika starkt som "Den stora kometen", som skrämde många människor år 1680. Se tidigare Nedslag och Hotet från Himlen men även SR, Wikipedia om C/2012 S1 ISON

13/1-13 Okänt antal himlakroppar hotar vår existens SvD; Världen inte beredd på rymdhot DN, GP, HD

ISON på natthimlen (negativ bild) från SpaceWeather bild av John Chumack

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar