Leta i den här bloggen

tisdag 8 januari 2013

Sekulära seder

Under det gångna året har jag här på bloggen konstaterat att det fungerar alldeles utmärkt att fira våra svenska seder utan någon religiös inblandning. Vi har även konstaterat att de flesta av våra traditioner är folkliga och att kristna kyrkan har väldigt lite med deras ursprung att göra: Jul, Lucia med flera.

Det går även utmärkt att fira de gamla högtiderna dop, bröllop och begravning utan religiös inblandning. Tvärt om, de blir mer äkta och levande utan att blanda in unken vidskepelse om ett påhittat metafysiskt väsen och en förljugen gudsson. Traditionerna i sig är mycket äldre än kristendomen (som gjort allt den kan för att göra dem till "sina"). Traditionerna tillhör folket!

Likväl dyker det upp debattörer som försöker levandehålla den gamla myten att ateister försöker "både äta och ha kvar kakan?". I moderna sekulära Sverige börjar de framstå som tämligen obildade och väl polemiska. Historieförfalskning av det slaget blir nästan lite komiskt. Hur svårt kan det vara att förstå att  ateisterna har rätt till våra folkliga europeiska kulturtraditioner. Traditioner som går tillbaka till hednisk tid. Ateisterna har också rätt att tycka om kyrkor som vackra byggnader (även om många av dem byggts av förtryckta medborgare under en kristen sanktionerad totalitär regim) och där tänka på livet, döden och existensen. Ja, det går verkligen utmärkt att helt och fullt kalla sig ateist! I Sverige har vi kommit långt på vägen att rensa ut metafysiken och behålla våra älskade traditioner. Se tidigare Våra Värderingar och även diskussion på RVK.

Bild från bloggen SötaWiol

3 kommentarer:

 1. bra skrivit
  borja

  SvaraRadera
 2. Tack, blev väldigt irriterad över att det skulle röra sig om kristna seder. Fast sekulära var de väl knappast på hednisk tid, även om de givetvis kan firas så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det har du rätt i, men de skapades av människor (även på hednisk tid). Idag har de utvecklats till sekulära och det är väl bra det: traditionerna tillhör folket!

   Radera