Leta i den här bloggen

onsdag 23 januari 2013

Jordens begränsade resurser

Vi har i många år hört att det är orimligt med exponentiell tillväxt på ett jordklot med ändliga resurser. Påståendet i sig är antagligen sant - i varje fall om det är en materiell exponentiell tillväxt som avses. Fortsatt tillväxt är dock fullt möjligt om vi tänker oss ett hållbar samhälle där vi kanske inte får så mycket högre materiell standard men väl fortsatt tillväxt av kulturen i form av framåtskridande vetenskap, bättre utbildning och ökad kulturell välfärd. Den senare i form av mer och bättre musik, film, shower, dataspel, litteratur, och kanske till och med svara på frågor om livets mening inom en fungerande livsåskådning. I allt väsentligt högre livskvalitet.

En kan även tänka sig en fortsatt materiell tillväxt. Det krävs att vi kan ta nya resurser i anspråk eller som det brukar heta "vi behöver fler än ett jordklot för att försörja mänskligheten". Detta är möjligt om vi koloniserar andra planeter, som t.ex. Mars, eller om vi kan använda material i rymden i vår omedelbara närhet. Ett alternativ som har diskuterats i science fiction litteratur är att fånga in asteroider och använda dem för gruvdrift. Den senaste tiden har det startas två kommersiella företag med just den ambitionen - en intressant utveckling där jordnära asteroider, som mest har setts som ett hot, istället blir en möjlighet. Båda företagen, Planetary Resources och Deep Space Industries, är amerikanska och en del av den nya framväxande privata rymdfarten. Se även: Is Space Big Enough for Two Asteroid-Mining Companies?   space.com, Satsningar på gruvor i rymden SR och Företag vill starta rymdgruvor SvD.

Kan asteroid-gruvdrift hjälpa oss på jorden med vår resursbrist? Nej knappast, den ska nog ses som en långsiktig investering som kan öppna ett nytt frontavsnitt för mänsklig tillväxt och på sikt trygga artens överlevnad. För oss utvecklingsvänliga och teknikintresserade kommer förhoppningsvis utveckling vi har framför oss erbjuda mycket god underhållning och på så sätt bidra till att öka vår kulturella välfärd exponentiellt! Se även Deep Space Industries reklamfilm på YouTube - känns som science fiction.

17/1-13 Uppblåsbar modul till rymdstationen NyTeknik
30/1-13 Sydkorea går med i rymdklubben SvD
31/1-13 Nasa: Asteroid når rekordnära jorden AB
6/2-13 Asteroiden 2012 DA14 - så nära kollision är det NyTeknik
8/2-13 Asteroid passerar rekordnära SvD, AB
10/2-13 Mars-bil gjorde premiärborrning SvD
13/2-13 EUs vapen mot hotfull asteroid NyTeknik
14/2-13 Ingen risk för krock när asteroid passerar jorden SR, DN; Asteroidbesök inspirerar rymdgruveförespråkare SR
15/2-13 Meteorit slog ner över uralbergen SvD, DN, Många skadade SR, HD, Trodde det var en bomb SvD2, DN2, Spektakulära bilder SvD

Gruvdrift i rymden, bild från Deep Space Industries,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar