Leta i den här bloggen

tisdag 1 maj 2012

Människan förgöraren?

Människan är det främsta rovdjuret. Vår framgång som art är nästan obegränsad. Vi har förökat oss till den grad att vi håller på att demolera hela biosfären. För att övertyga sig om detta behöver man bara titta på befolkningsutvecklingen: före jordbruksrevolutionen var vi runt 5 miljoner människor, när den industriella revolutionen började ta fart år 1800 hade befolkningen vuxit till en miljard och idag har vi passerat 7 miljarder människor på jorden! Aldrig tidigare har en art dominerat jordens djurliv på detta sätt. Följden är massutdöende till den grad att vår era har kallat antropocen.

I dagens DN hävdar paleontolog Lars Werdelin att våra förfäder redan för två miljoner år sedan trängde undan en stor andel av Afrikas stora rovdjur. Han han analyserat rovdjursfaunans utveckling i Östafrika under de senaste 3,5 miljoner åren. DN skriver "Inga klimatförändringar kan förklara en så drastisk omstrukturering av rovdjursfaunan. Werdelin drar i stället slutsatsen att det var våra egna förfäder som utplånade de flesta av arterna, inte direkt genom att döda dem, utan indirekt genom att minska deras ekologiska utrymme. För runt två miljoner år sedan dyker Homo erectus upp. Det är den enda skillnaden i ekosystemen gentemot tidigare epoker. Då försvinner många rovdjur".

Det är alltså ingen ny trend vi talar om. Det är inte heller något onaturligt: en art blir överlägsen de andra och tränger därför undan dem. Samma fenomen har hänt förut och kommer hända igen. Däremot lägger detta ett moraliskt ansvar på oss människor. Vi har så att säga vuxit upp från att ha varit ett djur i skogen (som klättrade i träden) till att ha blivit skogsvaktaren. Vi kan inte längre säga en sak och göra en annan.

Vi kan inte, som inom svenskt skogsbruk, släppa loss kommersiella krafter som både saknar kunskap och moraliska ambitioner. Vi kan inte heller acceptera att Svenska bolag skövlar naturskog i Ryssland, se SvD, DNGP och SR. Det finns många fler exempel inom miljöområdet, viltvård, havsbruk mm. Vi är som art tillräckligt mogna för att kunna bruka jorden, haven och atmosfären på ett uthålligt sätt. Vi måste klara av att tillämpa en uthållig moral oavsett om det är makthungriga politiker, diktaturer eller kommersiella krafter som hotar den. Vi gör det för vår egen skull, för vår överlevnad, för vår mentala och fysiska hälsa. Klarar vi inte av det så riskerar vi att få leva på och av en soptipp där livsbetingelserna försämras för var generation.

3/5-12 Artutrotning underskattat miljöhot DN och SvD
6/5-12 Motorsågsmassakern. Det finns alternativ, men lagen kräver kalhyggen DN och Massdöd bland pelikaner och delfiner i Peru DN, GP och SR
8/5-12  Skogens maffia. Så tog de makten över träden
9/5-12 Kommunen skövlade skogsreservat DN & GP
13/5-12 Skönheten och odjuren. Så drivs människan ut ur skogen,

1 kommentar:

  1. Jag antar att du har läst Lasse Berg? Om inte har du något att se framemot. Fanns inte på din boklista i alla fall.
    Leva av soptipp? Många gör det redan så du får nog rätt - tyvärr.

    SvaraRadera