Leta i den här bloggen

onsdag 11 april 2012

Förbjuden frukt

Vad händer när vi stöter på farlig kunskap - förbjuden frukt? Ska den hemlighållas eller basuneras ut så att vi kan fokusera på att skydda oss? Denna mycket gamla frågan är nu högst aktuell i och med nya forskarrön om influensavirus.
Forskare har upptäckt hur man kan manipulerar fågelinfluensavirus, så att det smittar via luften. Därmed finns kunskap om hur man kan döda många miljoner (miljarder?) människor - farlig kunskap. Frågan som forskarsamhället stött och blött de senaste veckorna är om det är rätt eller fel att publicera informationen. Vi riskerar så att säga att öppna Pandoras ask. Två artiklar skulle ha publicerats av Nature respektive Science, men de stoppades av USA. Risken för bioterrorism ansågs vara för stor, se DNSvDGP och om tidigare beslut att publicera i SVT, SR. En liknande debatt har först om smittkoppsviruset sedan de utrotades 1980. WHO framförde 1994 att de sista virusstammar, som nu förvaras i laboratorier, borde förstöras men det har ännu inte skett. Se även läkartidningen: "Smittkoppor – utrotad sjukdom och potentiellt terroristvapen".

Risken med att publicera är uppenbar: det kan bli en manual för domedagssekter och andra extrema terrorister. Vad hade hänt om den buddistiska domedagssekt Aum Shinrikyo haft tillgång till denna kunskap när de planerade sin saringasattack i Tokyo? Eller för att ta ett ännu mer drastiskt exempel: vad skulle hända om ett gäng galningar i klass med Breivik fått kunskap om hur man tillverkar ett antal olika mycket dödliga och smittsamma virusstammar som skulle kunna utplåna hela mänskligheten om de släpptes lös, jämför I brist på Gudar?

De som argumenterar för att publicera menar att informationen läcka ut ändå. Riskerna ökar faktiskt redan i och med att information sprids (om att fågelinfluensan kan modifieras). Hotet finns ändå:  influensan kan mutera på naturlig väg. För att öka globala säkerheten mot spridning av dödliga sjukdomar skulle vi behöva skära ned resandet till ett minimum och införa långa karantäner. Likväl, om informationen publiceras så kan arbetet med att hitta motmedel och diskussionen om hur vi skyddar oss accelerera. Möjligen blir området då lite mindre attraktivt för terrorister: förbjuden frukt smakar alltid bäst.

1 Mos 3:1-7 "Syndafallet" från www.bibeln.se
1Ormen var listigast av alla vilda djur som Herren Gud hade gjort. Den frågade kvinnan: ”Har Gud verkligen sagt att ni inte får äta av något träd i trädgården?” 2Kvinnan svarade: ”Vi får äta frukt från träden, 3men om frukten från trädet mitt i trädgården har Gud sagt: Ät den inte och rör den inte! Gör ni det kommer ni att dö.” 4Ormen sade: ”Ni kommer visst inte att dö. 5Men Gud vet att den dag ni äter av frukten öppnas era ögon, och ni blir som gudar med kunskap om gott och ont.” 6Kvinnan såg att trädet var gott att äta av: det var en fröjd för ögat och ett härligt träd, eftersom det skänkte vishet. Och hon tog av frukten och åt. Hon gav också till sin man, som var med henne, och han åt. 7Då öppnades deras ögon, och de såg att de var nakna. Och de fäste ihop fikonlöv och band dem kring höfterna.

"Pandora" av Jules Joseph Lefebvre från wikimedia.org

1 kommentar:

  1. Väl skrivet och tar upp ett stort dilemma: dela med sig av informationen eller hålla den gömd. Personligen anser jag att informationen, bör hållas gömd. Vi lever trots allt i en värld där individer kan göra allt möjligt ont och gott. Bättre att hålla informationen "classified" än att öppna ögon hos galningar. Tycker rent utav det är vansinne att detta publiceras.

    SvaraRadera