Leta i den här bloggen

onsdag 27 juni 2012

Islamdemokraterna?

Egypten har stått i centrum för mediebevakningen under våren. Intresset är mycket stort eftersom landets utveckling fokuserar spänningar mellan fundamentalistiska och demokratiska krafter. En fungerande demokrati i Egypten skulle kunna vara både en inspirationskälla och ett föredöme för andra stater som har det mesta av utvecklingen framför sig, som Libyen, Syrien (krigstillstånd, TV stormad) och Sudan (våld, informationskrig). Under presidentvalet har västvärlden hållit andan: ska det bli en fortsatt demokratisk utveckling? Muslimska brödraskapets presidentkandidat Mursi vann med knapp marginal över sin motståndare Ahmed Shafiq som representerade den gamla regimen. Det är klart att Mursi nu står inför enorma utmaningar. Kan Egypten utvecklas till en rättssäker jämlik fungerande demokrati? Där begåvade människor, som lever i delar av världen där de inte kan utvecklas eller få en chans att bidra till utvecklingen, jmf. Islamsk guldålder.

En del tidiga positiva signaler kommer redan nu: Islamisten Mursi vill ha kvinnlig vicepresident och Armén får inte gripa civila. Förhoppningen är naturligtvis att Egypten kan utvecklas till en modern stat där man skiljer på religion och politik, som vi gör i stora delar av västvärlden, någon sorts världslig maktdelningsprincip ungefär som jag argumenterar för i "ordning". Lyckas man med detta så torde Egypten kunna visa vägen för hela den muslimska världen.

Att i Sverige bilda sig en uppfattning om dessa frågor är naturligtvis mycket svårt. Den som kanske har bäst chans att göra det är religionshistoriker och professor emeritus i islamologi Jan Hjärpe. Han skriver idag ett mycket läsvärt blogg inlägg på ReligionsVetenskapligaKommentarer som andas hoppfullhet just i den riktning en demokrat kan önska sig: "Muslimsk identitet och demokrati som ideal går alltså att förena. Det är vad människor faktiskt gör"
Utan att vara någon expert i ämnet så undrar man om det muslimska brödrarskapet kan utveckas till en statsbärande sekulär parti "islamdemokraterna"? -Likt tidiga socialdemokratins utveckling från arbetar och socialistiska grupper för över hundra år sedan här i Sverige (när man i vårt grannland istället hamnade i inbördeskrig mellan de röda och de vita). Nu håller vi tummarna!

TILLÄGG: Fick 29 juni ett svar på min fråga till Jan Hjärpe om muslimska brödrarskapet kan utvecklas till islamdemokraterna som kan sammanfattas: möjligt men framtidens ideologiska förändringar blir beroende av hur de ekonomiska och sociala faktorerna utvecklas i samhället.

28/6-12 Förslag om syrisk samlingsregerinTurkisk militär mot syrisk gränsKraftig explosion i Damskus
29/6-12 Mursi svor symbolisk ed och utmande militären: DN, SvD, GP och SR
30/6-12 Mursi ska svärs in: GP, SvDMötet om al-Assads framtid DN, SvD, GP och SR
1/7-12  Toppmöte om Syrien: steg mot fred, enighet om övergångsstyreInga tydliga besked om al-Assad
6/7-12  Kvinnors rättigheter hotas inte
8/7-12  Egyptens parlament åter-inkallas
11/7-12 Kairos kalla krig
14/7-12 Clinton gav sitt stöd till president Mursi
18/7-12 Liberal koalition segrar i Libyen
21/7-12 Syrien kan sluta som i Libyen
22/7-12 Syrien: "Optimalt tillfälle för förhandling"
23/7-12 Politiskafångar släpps i Egypten

Bild från SvD

10 kommentarer:

  1. Ja du, just nu så rapporteras det att ytterligare en kvinnlig journalist blivit sexöverfallen vid Tahrirtorget [ http://www.huffingtonpost.com/2012/06/26/natasha-smith-egypt_n_1628245.html ]. Förs Lara Logan, sen den danska journalisten och nu senast Natasha Smith.
    Är det någon som är sugen på att turista i Egypten nu?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tråkigt. Det har dock hänt turister betydligt värre saker redan under Mubaraks tid -när jag var där för ett antal år sedan fick alla turistbussar åka i konvoj då passagerarna i en tysk buss arkebuserats av terrorister några år tidigare...

      Radera
  2. Man kan ju hoppas att det går den vägen.
    När det sedan gäller våldtäkter så är det avskyvärt, men tyvärr något som händer i oroshärdar (och även festivaler i Sverige ibland). Ger man sig in på sådana ställen kan man tyvärr inte tro man är immun mot övergreppen som görs för att stoppa informationen att nå världen. (ingen ursäkt av de som gjorde det, bara en förklaring).
    Din tanke om islamdemokraterna var fin, så jag kopierade den till min blogg (och källhänvisar hit)

    MVH
    /Harald
    ( http://varfor-bli-upprord.blogspot.se/2012/06/informationskrig.html )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Harald,
      Jovisst - våldtäkt är verkligen en avskyvärt brott - oavsett var det begås (vill på inget sätt förringa det). Kul att du uppskatta min tanke om islamdemokraterna...
      :-)

      Radera
  3. Alla ni som inte förstått, Islam och Demokrati är oförenligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lollo du ger ett utmärkt exempel på ogenomtänkt klyscha. Föreslår att du bemödar dig att läsa Jan Hjärpes inlägg på RVK som jag refererar till. Jan är en av våra absolut kunnigaste islamkännare och han argumenterar mycket väl för att islam och demokrati är förenliga. Det intressanta med din kommentar är att exakt samma kommentar fälldes om socialism för över 100 år sedan (när den moderna socialdemokrati som byggde mycket av det moderna Sverige ännu ej var utvecklad från socialismen) - det var hela min poäng i inlägget!

      Radera
    2. Hmm ... nationalsocialism & demokrati ?
      .... (stalinistisk) marxismleninism & demokrati ?
      ... (khmer rogue variant (beundrad av dåtidens (s))) socialism & demokrati ?

      Radera
  4. Mattis Gardell 2007
    Uppgiften att det finns islamdemokrater förefaller väcka anstöt hos sådana som föreställer sig att islam och demokrati måste utesluta varandra; en uppfattning som bygger på principen att politiskt aktiva muslimer är människor man talar om - inte med.

    http://fof.se/tidning/2007/2/mot-mattias-gardell-hedningen-som-forsvarar-politisk-islam

    SvaraRadera
  5. Oavsett hur mycket jag läser om islam - samt pratar med dem som levt i dessa länder - får jag inte ihop islam med demokrati. Är det jag som är dum och pessimist eller är verkligheten sådan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej du är nog rätt normal. Utveckligen i arabvärlden står just nu och väger. Men det finns tecken på att det går - särskilt när vi pratar om mer sekulariserade muslimer. Läs Jan Hjärpes inlägg på ReligionsVetenskapligaKommentarer (som jag länkar till ovan) och hans svar på min fråga - länk efter TILLÄGGET. Läsa även artikeln i FoF som Anonym 30 juni länkar till.
      Sen kan vi nog bara hålla tummarna för en demokratisk utveckling. Sker den inte nu så kanske i framtiden när sekulariseringen har kommit längre!
      mvh X

      Radera