Leta i den här bloggen

söndag 14 oktober 2012

Upprop

Ibland gör de kristna mycket berömvärda saker: i dagarna samlas de i London för ett upprop mot korruption. Under kommande år ska man försöka minska korruption i världen. Korruption är ett gift som kan fräta i sönder vilket samhälle som helst. I Sverige har vi nyligen sett hur Telia betalat ut stora pengar i mutor och gjort etiskt tveksamma affärer (vilket ny sänker värdet på företaget). Se även IDG.

Korruption kan karakteriseras som ett haveri vad gäller ansvar och samhällskontrakt - personer väljer att ta  beslut som är dåligt för det gemensamma (eller för den organisation de tjänar) mot personlig vinning. En av de få effektiva medlen mot korruption är just livsåskådningar (hittills oftast i form av religiösa övertygelser). Ett sätt att få individer att gå tillbaka till sin värdegrund och ta ställning för det rätta. Detta påminner i viss mån om frågeställningar kring droger och doping.

På samma sätt som de kristna kraftsamlar för att motarbete korruption skulle mänskligheten behöva en gemensam livsåskådning som fördömer och motarbetar korruption. Tyvärr kan kristendomen nog inte längre göra så mycket åt korruptionen - den håller på att tappa greppet. Tills vi har en gemensam världsomspännande ateistisk livsåskådning som på allvar kan angripa korruptionen får vi nog leva med fler skandaler och ett ineffektivare samhälle.

15/10-12 Kina: Alla är korrupta – utan undantag
16/10-12 Snushärva tvingar bort EU-topp SvD & GP
19/10-12 15 miljoner för ett ryskt OS-kontrakt SvD
25/10-12 Scania-chefer åtalas för kickbacks i Irak SvD
                Ny mutanklagelse mot Telia Sonera SvD & GP
29/10-12 Så mjölkar regimen telekombolagen DN
2/11-12   ”Våra svenska företag mutar inte” SvD
4/11-12  Kina kan tröttna på korrumperade ledare SvD, Ny Teliaaffär: Regimen "behövde mer" GP

Bild från bloggen Petterssons gör skillnad

1 kommentar:

  1. Håller med dig i stort. Men det finns en motsägelse i att arbeta mot korruption med kristna argument etc, eftersom som du skriver det är djupt liggande värderingar det handlar om.

    Alltså är det en förändringar av människan inifrån, det vi brukar kalla väckelse alltså förvandling som behövs. Korruptionen i de protestantiska länderna har varit liten pga att många fötts med de kristna värderingarna. Men nu går det snabbt åt andra hållet.

    SvaraRadera