Leta i den här bloggen

tisdag 19 februari 2013

Träna hjärnan?

Att fysisk tärning är bra för den mentala hälsan torde inte vara någon nyhet. Nu kommer nya rön som antyder att vi med fysisk träning kan förbättra vår kognitiva förmåga och vårt minne. "De djurstudier som har gjorts menar han tyder på att en ökad fysisk aktivitet har en direkt, och relativt snabb, effekt på hjärnans hälsa och kognitiva förmåga", se SvD Så boostar du din hjärna med träning och tidigare Djävlar i min själ.

Upptäckterna har gjorts i forskning kring att hjälpa människor som lider av inlärningssvårigheter och minnesförlust pga t.ex. för tidigt åldrande, neurologiska sjukdomar och hjärnskador. Djurstudier visar att: "bara genom att placera djuren i en mer stimulerande en miljö – ett 'råttornas och mössens Disneyland' där leksakerna byttes ut varje dag – ger tydlig förbättring av djurens mentala förmåga". Även om människor ofta redan lever i stimulerande miljöer så skulle olika datorspel kunna förbättra kapaciteten hos våra hjärnor. Teoretiskt sätt skulle också någon form av preparat (läkemedel) kunna få samma effekt. I avsaknad av läkemedel visar studier på människor att regelbunden träning, som promenader tre gånger per veckan, har en klart positiv inverkan på alltifrån barn till äldre människor.

En kvalificerad gissning är att dataspel som flyttar ut i verkligheten kan vara en mycket god idé: både stimulerande och hälsosamt, se SVT och Nyteknik. Annars är väl det bästa motionerande, allt från klassiska lagsporter, som fotboll och innebandy, till mer moderna sporter som t.ex. forspaddling och parkour.

Bild från SR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar