Leta i den här bloggen

söndag 3 februari 2013

Svart på vitt

Nu har siffror kommit på något som länge varit rätt självklart - ett fungerande samhälle som välkomnar invandrare har också mindre och färre problem. Vi är alla människor och i detta land har vi alla någon sorts invandrarbakgrund - att förneka det handlar bara om olika grader av okunskap. Tillsammans har vi lyckats bygga ett relativt framgångsrikt samhälle. Det viktiga är att fortsätta detta strävande. Partier som SD vars primära verksamhet är att hitta syndabockar och att fostra hat genom att söka dela upp oss i olika grupper är ett problem till skillnad från vad de själva vill utmåla - den faktiska tillgången invandrarna är.

Siffrorna är rätt så tydliga  "Av de fem sämsta orterna i indexet över mänsklig utveckling har fyra exceptionellt få invandrare. De 20 sämsta orterna har färre invandrare än genomsnittet medan de 20 bästa har fler" ur SvD se även DN och HD. Ur detta perspektiv får stigande opinionssiffror för ett invandrarfientligt parti som SD tolkas som en ren missnöjesyttring över de allt större ekonomiska problem som västvärlden har, se SR, AB. Och att allt fler av förebilderna ligger utanför vår del av världen, som i Afrika t.ex.Somalia.

I samma andetag blir det intressant att se vad centerns inspel om fri invandring kan ge, hittills inte mycket, SR, SvD. SDs framgångar är tyvärr också ett tecken på ett samhälle som fungerar allt sämre och där fler väljer att sätta sig ned i ett hörn, peka finger och tjura istället för att kavla upp armarna och fråga sig vad de kan bidra med. Ytterst en konsekvens av ökad arbetslöshet som är ett verkligt problem och misslyckande för samhället - det tvingar in dem i hörnet. Ju fler som kan få arbete och ju fler som förstår att invandring är en möjlighet och inte ett problem desto bättre samhälle för oss alla.

4/2-13 Rekordmånga utlandsfödda får jobb SvD; Jobben sådana som vi inte vill ha i Sverige SvD2
6/2-13 Oväntat låg anhöriginvandring från Somalia SR, SvD, HD
10/2-13 Världen är större än Sverige SvD

Bild från SvD

7 kommentarer:

 1. Hur kommer det sig då att de områden i tex Malmö där det bor så många invandrare är såna ghetton?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym, Oklart vad du menar med din kommentar - låter som du vill att jag ska förklara varför det är så många fattiga människor i kvarter dit man hänvisat många fattiga. Eller att det är misär i områden dit man skickar nyanlända invandrare?
   Annars rekomenderar jag dig att läsapå på wikipedia "Getto eller ghetto är ursprungligen en benämning på de kvarter eller stadsdelar där judar var hänvisade att bo. I modern tid används ordet dels för slumområden, dels för områden där det finns en stor koncentration av personer av en viss etnicitet eller social klass".
   Tar man den senare innebörden så blir svaret på din fråga att ja det bor många invandrar i områden där koncentrationen av invandrare är hög.
   Du vill antagligen insinuera något annat - men läs då på om Stefan Fölster rapport istället.

   Radera
 2. Till alla er som skickar in osakliga invandrarfientlig kommentarer här: LÄS VAD, Adj. Professor i nationalekonomi, STEFAN FÖLSTER SKRIVER PÅ DN eller kommentera mina synpunkter.

  Från DN:
  "Det är under alla omständigheter orimligt att en pseudodebatt om problem med invandring tillåts skyla över att Sverige har stora och växande sociala problem i invandrarfattiga orter. Det måste fler våga tala om. Paradoxalt nog kan den bästa politiken för att lyfta dessa invandrarfattiga problemorter också visa sig också vara den bästa integrationspolitiken för invandrartäta problemorter".

  SvaraRadera
 3. Du måste väl ändå förstå att Fölsters inlägg är en partsinlaga. Kan han också tänka sig extrema låglönejobb som Norberg och Segerfeldt villa ha, vill du. Om man tänker efter så visar sig det bara att vi har fått två problem, landsbygden med strukturproblem och dålig integration bland invandrartäta områden i tillväxtområden.
  Hur vill du lösa problemet att antalet i arbete inte ökat om man jämför 1990 med 2010 års siffror, trots att antalet i arbetsför ålder ökat med 600 000 individer under samma tid.
  Du verkar så säker på att du har rätt, då kan man väl kräva att du även har ett svar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bo, visst vi har två, för att inte säga tre problem eller egentligen väldigt många problem. Arbetslösheten är ett av de riktigt stora problemen: både bland infödda svenskar och nyligen anlända invandrare, både bland blekhyade och solbrända, både bland brunhåriga och blondiner, både bland skäggiga och skalliga, både bland feta och margra...

   Däremot är det rätt tydligt om man tittar på siffrorna Adj. Prof. Stefan Fölster redovisar att dessa problem är något vi har i Sverige och alls inte beror på invandring - tvärtom invandrarna verkar t.o.m. bättre på att skapa jobb genom nyföretagande och att få jobb.
   Fölster har punkterat fåniga pseudodebatten om invandring. Vilket naturligtvis inte hindrar att vi har massor med problem kvar att lösa - men vi ska göra det tillsammans och vi ska utnyttja de fördelar vi har! Kan tala om för dig att det inte bara är jag som verkar säker på detta utan vi är många många som har insett det för länge länge sedan.

   Radera
  2. DEt svenska samhället har många problem som du nämner.men att lösa 2 problem med ett tredje,en i förhållande till befolkning enorm asyl ock folkinvandring,utan att det finns arbete eller bostäder, borgar för tror jag katastrof,du håller inte med? låt framtiden de närmaste 10 åren visa vem som får rätt!

   Radera
  3. Bo, du har tyvärr inte förstått något av det jag skrivit eller det Stefan Fölster visat med siffor: invandringen är en tillgång! Det stora probelemet i sammanhanget är nog den tilltagande rasismen och främlingsfientligheten. Vill du se hur det kan gå behöver du inte vänta alls - läs istället på om 30-talets tyskland. Att försöka lösa problem genom att peka finger och vara osolidarisk leder ingen stans alls. Särskilt inte i ett land som har invandringen att tacka för allt! Läs mitt inlägg från 29 januari om Fri Invandring och länkar i det.

   Radera