Leta i den här bloggen

lördag 16 februari 2013

Attitydproblem

Runt om i landet står en mängd fina och ändamålsenliga möteslokaler tomma och kalla. Kom man från en annan planet skulle man fråga sig varför. Vi fet varför - kyrkorna byggdes inte bara för att vara samlingslokaler utan för att tillbedja ett fantasifoster från bronsåldern. Med den historian går de inte att använda till något annat än detta och möjligen körsång. Körsången i sig håller mycket hög kvalitet och då gör det inget att flera av visorna handlar om just detta fantasifoster p.s.s. som om en rockmusiker gör låtar med riktigt klös i så gör det inget om texten är knasig.

I Sverige har vi haft extra fin körsång mycket tack vara en stor inspiratör som nu gått bort: Eric Ericson beskriven som "Talang, karaktär, ambition och en förmåga att inspirera andra är några egenskaper som ligger bakom Eric Ericsons enastående karriär. Genom att ge sig på svåra stycken drev han upp en skicklighet i sina körer som inspirerat generationer av körledare", från SvD se även SR

Vi skulle behöva inspiratörer av liknande kaliber på fler fronter i kombination med att folket krävde tillbaka sina kyrkor från den långsamt döende kristendomen. De fina lokarlerna skulle kunna användas till dop,  bröllop, begravning, skolavslutningar, luciafirande, föredrag, konst, kultur och andra viktiga högtider som nationaldagsfirandet utan någon inblandning av hebréernas gamla krigsgud Jahve. Värdig ceremonier i både glädje och sorg till gagn för hela folket. Allt som står i vägen är ett gammalt attitydproblem och kvarvarande motståndsfickor.

19/2-13 Sundbybergs minsta kyrka säljs DN

Bild från Svenska Kyrkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar