Leta i den här bloggen

torsdag 7 februari 2013

Gamla kloka röda dvärgar?

Senaste forskningsrönen antyder att det finns jordliknande planeter kring röda dvärgar. Dessa, den minsta sortens stjärnor, är både mindre och svalare än vår sol men också de överlägset vanligaste typen, uppemot 3/4 av alla stjärnor är röda dvärgar. Deras lilla storlek, från en tredjedel till mindre än en tiondel av solens massa, i kombination med deras lägre temperaturen gör att de brinner mycket långsammare än vår sol och kan blir uppemot 10 gånger äldre. "Statistiskt sett så borde ungefär sex procent av galaxens alla röda dvärgar ha åtminstone en planet i ungefär samma storlek som jorden – och forskarna uppskattar att den närmaste skulle kunna finnas bara 13 ljusår bort". Se SVT, SR och AB.

Planeter kring röda dvärgar kan mycket väl ge upphov till liv och livet kan då ha utvecklats väldigt länge: "Eftersom röda dvärgar lever mycket längre än stjärnor som vår sol så väcks den spännande tanken att eventuellt liv på en sådan planet skulle kunna vara mycket äldre än livet på jorden, som är cirka 3,5 miljarder år. Kanske kan sånt liv vara så gammalt som tio miljarder år, spekulerar forskarna". Utvecklas livet kring dessa stjärnor i riktning mot intelligens så lär de för länge länge sedan ha passerat vår nivå och representerar idag en civilisation som både är klok och gammal långt bortom vår fantasi. Se även tidigare Starman waiting in the sky och Kontakt.

Vänder man på argumentet och tänker att vår art och dess civilisation får utvecklas i några miljoner, eller några tiotals miljoner, eller faktiskt i hundratals miljoner, eller till och med i miljarder år så kanske vi också kommer vara en gammal och klok civilisation. Våran tid "i civilisationens vagga" kanske då ses som brokiga tonår eller kanske till och med som en trotsålder, när gemene man just hade lärt sig kommunicera med andra över nations och språkgränser. På den tiden då man, likt små barn, ägnade sig åt att hata de som inte tyckte precis likadant som en själv.

Illustration: en jordliknande planet runt en röd dvärg, från SVT.

1 kommentar: