Leta i den här bloggen

söndag 10 februari 2013

Invandrarvänliga

Vi blir allt mer invandrarvänliga i Sverige. Det visar bland annat av SVTs senaste sifo-undersökning Svenskarna positivare till invandring: "För nio år sedan ansåg 55 procent att Sverige tagit emot invandrare i alltför stor omfattning. I dag är den andelen 37 procent. Man får gå tillbaka till 1989 för att hitta en lika positiv attityd till invandrare". Och professorn i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, Marie Demker, säger att "det är en internationell trend. En förklaring till svenskars alltmer positiva attityd till invandring är att vi känner en stark tillit till samhället. Och att mänskliga rättigheter och människors lika värde är centrala utgångspunkter för svenskar". Se även SvD och DN.

Denna undersökning visar rätt klart, likt Stefan Fölsters rapport, att invandringen i Sverige inte är ett problem, som en liten skara invandrarfientliga sverigedemokrater hävdar, utan en möjlighet. Invandringen tillför Sverige arbetskraft, resurser och kultur. Detta borde inte heller vara någon större nyhet i ett land som byggt sin befolkning och sin kultur på invandring och import.

11/2-13 Utan mångfald ingen svenskhet SvD

Margaretha Lindbäck välkomnar nya svenskar på 
nationaldagen med en bordsflagga, bild från NSD

2 kommentarer:

 1. Allt är ju nu inte frid och fröjd enligt The Economist. SvD's skribent glömmer avsiktligt att delge hela bilden dom The Economist presenterar.

  http://www.economist.com/news/special-report/21570836-immigration-and-growing-inequality-are-making-nordics-less-homogeneous-ins-and

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej allt är inte frid och fröjd (har heller aldrig varit det och kommer nog inte bli). Tack för länken - och visst som economist skriver - vår största utmaning är arbetslösheten.

   Radera