Leta i den här bloggen

torsdag 21 mars 2013

Universum

Ett nytt experimentresultat har lagts till raden av vetenskapliga framångar - den svaga mikrovågsstrålningen som är kvar från universums tidiga barndom har kartlagts i högre upplösning än tidigare. Resultatet antyder att universum är äldre än vad vi tidigare trott: 13,82 miljarder år. Se: Vi är alla 50 miljoner år äldre DN,  Planck reveals an almost perfect Universe ESA och New Map of Big Bang Light Hints at Exotic Physics Space.com.

Lite mer spännande är att data möjligen antyder att det fanns något före Big Bang. Vad detta skulle vara är för tidigt att säga men det är svårt att inte spekulera. Kan det vara så att Big Bang, starten på vårt universum, skedde i en redan befintligt värld. Det, så att säga, blåstes upp en ny bubbla i ett redan befintligt rum: ett multiversum? Det kanske har funnits många tidigare Big Bangs, det enda som skiljer denna senaste från tidigare är att den innebar starten för världen som vi känner? I så fall skulle det vara ytterligare ett steg bort från den etnocentricitet som präglat utvecklingen av vår världsbild. Se: 5 Reasons We May Live in a Multiverse space.com och även Världens nav.

Kända universums barndom - bakgrundsstrålningen, bild från ESA

2 kommentarer:

 1. En fråga bara: "Lite mer spännande är att data möjligen antyder att det fanns något före Big Bang. Vad detta skulle vara är för tidigt att säga men det är svårt att inte spekulera.", vart kommer det ifrån? Vart har du läst det? Kan du ge nån referens är du snäll?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej AstronomiGuiden, tittar du på bilden ovan så tycks man kunna skönja en struktur på nedre högra sidan. Den ska va svår att förklara med Big Bang och inflationsteori (standard modellen) om man inte förutsätter att det fanns något rum och kanske materia/energi före Big Bang (dvs Big Bang skedde i ett befintligt universum). Logiskt är det ingenting som hindrar det. Det skulle inte heller få några större konsekvenser för oss annat än för vår världsbild...
   Men var lästa jag det någonstans?(hittar inte nu). Kanske inte spelar så stor roll - vad jag förstod så var det lösa teorier på gränsen till spekulationer - intressant är att det öppnar för ny forskning och tids nog kanske vi får en klarare bild av hur vi ska tolka ny högupplösa bakgrundstrånings-kartor.

   Radera