Leta i den här bloggen

onsdag 20 mars 2013

Moral: låt dom dö

Den svenska regeringen darrar på manschetten vad gäller de tolkar som hjälpt svenska trupper i Afghanistan. Försvarsminister Karin Enström är förvånad över att ÖB Sverker Göranson säger att regeringen bör införa någon form av asylprogram. Nej, Enström replikerar istället med olika formella invändningar. Bilden blir rätt tydlig: vi ska på formella skäl underlåta att hjälpa tolkarna. Som tack för att de hjälpte Sverige så låter vi dem dö. Se SvD.

Försvarsministerns känslokyla är helt i klass med mars-vädret. Jag kan inte annat än uttryck förvåning. De moraliska övertonerna i denna fråga är glasklara. Är svenska regeringen på väg mot en ny moralisk bottennotering i klass med baltutlämningen? Vad anbelangar mig som svensk väljare kan jag bara konstatera:
Karin du kan avgå nu.

21/3-13 ÖB fick salva från Enström SvD Orealistisk behandla tolkarna som andra asylsökande SvD
24/3-13 Skandal att tolkarna inte får asyl i Sverige SvD


Baltutlämningen - svensk historia från 1946, bild från wikimedia.

3 kommentarer:

 1. Den som bott och arbetat i Sverige under två år brukar få uppehållstillstånd. Om nu tolkar arbetat på den svenska campen i Afganistan bör detta bedömas som om de arbetat i Sverige. Därför bör de få uppehållstillstånd.
  Om nu inte detta lyckas kan ju ÖB anställa dem på försvarets tolkskola...

  SvaraRadera
 2. Ofta är det så också att tolkarna har sämre skyddsutrustning än soldattrupperna de jobbar mad. Redan där visar man dålig respekt för tolkarna. Det är nog svårt att ge asyl till alla som de svenska trupperna har kontakt med trots allt. Sedan kan man fråga sig om det är rätt lösning att vi har militär trupp i Afganistan ? Kommer det någonsin att lösa motsättningarna ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej Jimmen, jag tror inte det är något större problem att de asyl till alla tolkar (andra länder som Norge gör det). De kan som Anonym påpekar få arbeta på försvarets tolkskola - hur som helst är det högkvalificerade personer som Sverige skulle kunna ha stor nytta av. Alternativet - att låte talibanerna döda dem är djupt tragiskt och riskerar bli en nationell skamfläck.

   Radera