Leta i den här bloggen

tisdag 5 mars 2013

Mars-smäll i oktober?

En nyligen upptäckt komet riskerar att träffa planeten Mars 19 oktober 2014. Kometens bana är ännu inte tillräckligt väl känd för att avgöra om den kommer träffa Mars. Antagligen kommer den inte att träffa utan att passera på ett så litet avstånd som 40 000 till 100 000 km. Träffar den Mars blir det en kollision som inte skådats i  den inre delen av solsystemet de senaste 70 miljoner åren, då dinosaurierna utplånades från jordens yta. Kometen som har fått namnet Siding Spring (Officielt C/2013 A1) är 8-50 km i diameter att jämföra med den cirka 15 m stora sten som träffade Ryssland för några veckor sedan. Se space.com och Aftonbladet.

Effekterna på Mars är av den magnitud att de är svåra att beskriva i annat ordalag än "a disaster of biblical proportions". Kometen färdas med en hastighet av 56 km/s (200 000 km/h) och en energi motsvarande 20 miljarder megaton eller motsvarande 1600 miljarder Hiroshima-atombomber. Räknar man på mängden materia och  att Mars yta till stor del består av fryst vatten så skulle kollisionen räcka till för att ge Mars en atmosfär med täthet som kanske t.o.m. skulle kunna närma sig jordens. Det skulle med andra ord kunna bli en snabbstart för terraformering av Mars. Det är oklart hur många år det tar för Mars att stabiliseras efter kollisionen och att rensa upp alla fragment som kan hamna i omloppsbana så att det går att närma sig igen. Se även tidigare Hotet från HimlenTecken i skynNedslag och ISON kommer.

Kuriosa är att kometen upptäcktes med ett teleskop som har svensk anknytning: the 0.5-meter Uppsala Schmidt Telescope, byggt i Svergie och har ingått i  Uppsala Southern Station.

12/3-13 Förutsättningar för liv funna på Mars SvD

Illustration av kometnedslaget vid slutet av Krita, fr. Wikipedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar