Leta i den här bloggen

torsdag 28 mars 2013

Glad påsk/Ishtar!

Påsk som på engelska heter "Easter" vilket kommer från den  babyloniska gudinnan Ishtar och är en hednisk helgdag - ingenstans i Bibeln står det att vi ska fira något som kallas "påsk". De tidiga kristna firade aldrig påsk för då skulle de ha erkänt sitt hedniska ursprung. Högtidens svenska namn kommer också från dess hebreiska namn "פֶּסַח" (pesach), vilket betyder "passera" eller "gå förbi" som också pekar på den judiska firandet av högtiden. Ishtar var en fruktbarhetsgudinna och det förklarar kopplingen till ägg som representerar fruktbarheten och sexualiteten. Seden med ägg var i bruk redan bland Kanaan folk i förkristen tid och dök upp igen under medeltiden som en hedniskt firande av guden Eostre. Historiskt kallades "påsken" Ishatar fram tills katolska kyrkan tog över sedan och döpte om den till Easter år 155 vår tidräkning. Se Easter or Ishtar? och PaganPages.org om Ishtar.

Vår firandets ursprung lär vi kanske aldrig få reda på då det sannolikt även firats långt innan babylonernas kultur och går tillbaka till förhistorisk tid. Att vi på norra halvklotet firar vårens ankomst med fruktbarhetsriter, som ägget så väl symboliserar, är kanske inte så konstigt (och även med annan påskmat). Ännu mindre konstigt var det på den tiden då vintern mörker och kyla innebar stora umbäranden för folket. Se även Sekulära Högtider och Varför döden på våren?

Klar vi ska fira ljusets, värmens och livets återkomst. Därför: från oss alla till er alla En riktigt glad påsk!

30/3-13 Mysteriet med haren som började värpa SvD Många tror att vi firar påsken till minne av Jesu lidande, död och uppståndelse DN; Många i USA tror Jesus återvänder snart DN

Bild från The Richard Dawkins Foundation for Reason and Science (Official)

1 kommentar:

  1. Detta var bra! Påsken är matglädjens tid! Våren är i antågande trots kylan.

    SvaraRadera