Leta i den här bloggen

tisdag 12 mars 2013

Ännu mer fossilgas

Från Japan rapporteras om framsteg i utvinning av metangas ur metanhydrat, eller metanklatrat, på havsbotten. Detta är en potentiellt mycket stor källa till metangas - kanske jämförbar med hela tillgången på olja och gas innan exploateringen startade. Resursen har varit känd under en längre tid men hittills har ingen utvinningsteknik varit framgångsrik, se DN Genombrott i metangasutvinning och SvD från mars 2012.

Metanhydrat kan närmast beskrivas som en frusen vatten-metan-lösninge, ser ut som brännbar snö. Denna är inte stabil vi normala tryck utan kräver högt tryck och låg temperatur - som det är på världshavens bottna och i Sibiriens tundra. Metangasen är en fossilgas varför den skulle ge bidrag till växthuseffekten på samma sätt som naturgasen och oljan gör. Varför kommersiell utvinning bara skulle förvärra den redan allvarliga klimatsituation vi nu är inne i, se SVT vetenskap.

Till saken hör att de enorma resurserna av metangas på havsbotten och i Arktiska tundran i sig potentiellt är en tickand miljöbomb som kan ge oss en växthuseffekt som kan vände upp och ned på vårt klimat på bara en generation en så kallad metanklatratkatastrof, se även Gamla synder.

13/3-13 Galenskap att motarbeta säkerhetskrav i Arktis SvD
19/3-13 80 procent av Sveriges unga har klimatångest SvD
23/3-13 Iskall gas ger guldfeber SvD
29/3-23 Den ökade produktionen av skifferolja i USA konkurrerar nu ut oljesand i Kanada SvD

Metanhydrat som brinner bild från DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar