Leta i den här bloggen

fredag 29 mars 2013

Framgångrik Ateistkyrka

En trevlig nyhet i dagens DN är att Första ateistkyrkan en världssuccé. "Englands första och nyöppnade kyrka för ateister har blivit en fullträff. Hundratals ateister från hela världen har hört av sig om att starta egna församlingar. Det är så spännande att mitt huvud snurrar runt, säger grundaren Sanderson Jones till AFP".

Kyrkan har grundats av de två stå-upp komikerna Sanderson Jones och Pippa Evans. De gillade mycket av det som kristendomen erbjuder men vände sig mot att det inte fanns för dem som saknar en gudstro. De tyckte det var synd att inte kunna njuta av de bra sakerna som religion erbjuder.


"För knappt tre månader sedan höll den ateistiska Söndagsförsamlingen sin första gudstjänst i en nedlagd kyrka i norra London. De udda månadsmötena kombinerar musik, tal och moraliska spörsmål med stora doser humor. Och det sker helt utan närvaro av den annars vanliga centralgestalten för gudstjänster, gud. Söndagsförsamlingens centrala lärosatser är att: hjälpa ofta, leva bättre och undra mer".

Det vore kanske hög tid att fundera på något likande i Sverige? Se även Svenskt Ateistiskt Tempel?,  Ateistisk Sekt?, Ukiah Blog och Huffington Post

Ateistkyrkans församling bild från Endrtimes

1 kommentar:

 1. Hejsan!
  Jag tänker dra igång en liten "Churchademy of Benjamin Franklin"; och mejlar dig om det. Är det någon annan som är intresserad, kontakta mig på asa@wihlbeck.com.

  I all enkelhet:

  "The Church(ademy) of Benjamin Franklin". Jag är nämligen emot en krigisk, religiös form av ateism, utan anser att ingen dogmatisk uppfattning är god. Man måste själv, på egen hand söka sina svar, och bäst gör man det ihop med andra.

  Form: Träffas en eller två söndagar per månad kl 10:00 under 1,5 timme
  Syfte: Finna vad som är gott, definierat genom vad som gör gott för andra

  1) Ingen är "utvald" (inga präster); allas röst är lika mycket värd. Dock hålls "högmässan" enligt ett visst protokoll, med "diskussions-inspirerande-föredrag", som därefter lämnas öppna för diskussion.

  2) Man får både tycka och tro vad man vill, men alla måste svära på att a) sträva efter gott för alla b) att bli ifrågasatt; eftersom den högsta principen ska vara att rationellt ifrågasätta - men med respekt, logik och hyfs

  3) Barn och djur - alla livsformer är välkomna, så länge som de inte stör "högmässan"

  In a nutshell.

  MVH,
  Åsa Wihlbeck
  asa@wihlbeck.com

  SvaraRadera