Leta i den här bloggen

lördag 30 mars 2013

Snabb tillnyktringen?

Tidigare har jag här på bloggen beskrivit sekulariseringen likt en istid av metafysik vilken smälter bort i ljuset av en upplysningen som sveper jorden runt som en långsam och mäktig tsunami. Vi har även kunna se hur svenska kyrkans medlemsantal ständigt minskar och är på väg mot en sekt. Men nu visar det sig att det kanske går snabbare än vi tror: kyrkan upplöses även inifrån: se Dagen Inre sekularisering kyrkans kris.

"Tusentals personer är anställda och förtroendevalda, cirka 60 000 sjunger i någon av alla körerna varje vecka, syföreningar träffas och trivs och tar stort ansvar i församlingarnas arbete. Samt ombuden för vårt internationella arbete, kyrkvärdar och övriga ideellt tjänstgörande människor.
Men den söndagliga gudstjänsten, vilken ju ska vara mötesplatsen för hela församlingen samlar färre besökare än förr – till och med bland dem som man verkligen skulle förvänta sig att komma, nämligen anställda, förtroendevalda, körmedlemmar, syföreningar.
" skriver Lars Gustafson i Gefle Dagblad. Han fortsätter "En inre sekularisering av Svenska kyrkans folk är den verkliga krisen, inte ekonomin. För om inte kyrkans eget folk kommer, varför skall då de andra 70 procenten tycka att det vore nåt att pröva på?"

Visserligen vet vanliga människor att de flesta som sjunger i kör gör det för att de tycker om sjungandet (inte för att de tror på något påhittat metafysiskt väsen). Men det ligger något i vad Lars skriver. Särskilt som det, i och med den framgångsrika ateistkyrkan, är uppenbart att det inte är något fel på kyrkans affärsidé. Kristendomen, vidskepelsen och metafysiken kanske är på väg bort från vårt land snabbare än vad de dykande medlemssiffrorna antyder?

Körsång på tv går hem, bild från DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar