Leta i den här bloggen

torsdag 2 maj 2013

Skapelseberättelsen

De av oss som följt brittisk vetenskapsserie Universum på SVT' ar fått se en väldigt välgjort skildring av den moderna världsbilden som vida överträffar allt hittapå-dravlet de stora religionerna förkunnar. Åter igen har verkligheten överträffat dikten!

Serien har fyra avsnitt med vardera tema: tiden, stjärnstoft, ljuset och gravitationen. Svensk programledare är Victoria Dyring.
Första avsnittet handlar om tiden. Varför går tiden aldrig baklänges? Allt i universum sker i en enda riktning. Stjärnor föds, lever och dör och samtidigt expanderar universum mot kaos. Lika säkert som ett sandslott raseras i vinden går universum mot oordning och förfall. Och slutligen mot tidens slut. Serien Universum är från BBC där en heter Wonders of the universe.
  Andra avsnittet handlar om stjärnstoft. Vi är skapade av stjärnstoft. Samma 92 grundämnen som finns här på jorden har byggt upp alla stjärnorna i universum. I hinduisk filosofi återföds inte bara själen när en människa dör utan även materialet som kroppen består av.
  Tredje avsnittet handlar om ljuset. Med Hubbleteleskopet ser man 13 miljarder år bakåt i tiden. Genom ljuset kan vi lära känna hela vårt oändliga universum. Ljud, dofter och känsla som är så viktiga på jorden förlorar sin betydelse i rymden. Men ljuset från Big bang finns fortfarande kvar - om vi bara förstår hur vi ska hitta det.
  Fjärde avsnittet handlar om gravitationen. Sista delen av serien Universum tar upp den kraft som förbryllar fysikerna allra mest - gravitationen.

En ren njutning även för oss som är bekanta med materialet. Serien i sin helhet går att se på SVTplay fram t.o.m 6 maj. Titta och njut! Se även tidigare inlägg Skapelse, utveckling och språk, Uppvaknandet från centriciteten, Knasig Kreationism och Universum

En stjärna dör i en supernovaexplosion. Den kan lysa
starkare än en hel galax. Bild från SVT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar