Leta i den här bloggen

torsdag 23 maj 2013

Skörden

Sverige är ett samhälle där vi sedan något/några årtionden är inne i ett socialt experiment i vilket vi under nyliberalismens flagga monterar ner många av de klassiska samhällsfunktionerna samtidigt som vi anpassar Sverige till EU. Detta är i sig inget konstigt - efter att i omvärldens ögon i det närmaste varit en socialistisk stat går vi nu i en annan riktning. Tyvärr förefaller det som vi slarvat på många fronter: vi monterar ned utan att bygga upp. Vi släpper fram otyglade marknadskrafter som utan kvalitetskrav tillåts sätta vinsten eller andra agendor framför moral, som i skolan, äldreomsorgen, energiförsörjningen mm i mest extrema fall släpper vi fram manchesterliberalismen under en naiv nyliberal flagga.

Vad blir resultatet: jo med öka segregation, ökad ungdomsarbetslöshet, försämrad utbildning och ett ökat inslag av främlingsfientlighet så får vi kravaller på våra gator, se SR1 och SR2. Hela samhällsbygget hotas. Hur är det: kan det vara så att vi nu skördar frukterna av en överdriven tro på nyliberalismen? Mammon kanske inte är en särskilt bra grund för moral och tillbedjan?

23/5-13 Värstingpolis dömer ut polisinsats i Husby DN
24/5-13 Länspolismästaren: Vi har mötts av kraftigt våld SR; Trafikförsäkring täcker inte SR; Nya röster har hörts i media SR;Upplopp i Stockholm – en gammal historia DN
27/5-13 Timbuktu rappar om Husby SR Notan för upploppen: 63 miljoner SvD

Brinnande bilar i Husby, bild från Metro

2 kommentarer:

 1. det här är inte ett problem som huxflux dykt upp alldeles nyligen , om man historiskt tittar tillbaka så var vissa delar av stockholm veritabla no-go zoner pga vissa klientel.
  Ett tydligt exempel var Paolo Robertos lilla "kungadöme" kungaträdgården ett sådant område som om man gick är med stor sannolikhet blev nersparkad och misshandlad av "intelligentian".

  att isolera sig med en språkbarriär som "rinkebysvenskan" är lika produktivt som införandet av Eubonics i USA , se hur bra det funkade...
  om man aktivt separerar sig och isolerarsig från det större samhället så blir man aldrig en del utav det..
  enkla steg
  1 lär er tala och skriva SVENSKA
  ( behåll gärna era modersmål men SVENSKA är och skall förbli primära kommunikationsmedlet i SVERIGE )
  2 hyllar man kriminalitet så bildas kriminalitet.. sluta höja statusen för kriminaliten moch sluta dalta, att göra en kriminell handling är ett AKTIVT val.

  SvaraRadera
 2. Det är skörden det är helt riktgt. Men det handlar inte om nyliberalism. Det handlar om att media avskyr polisen, att lärarna inte får straffa, och att pöbelfasoner hyllas. Efter Göteborgskravallerna hyllades den person som kastat sten. Nu får vi se resultatet. Det är otäckt.

  Fr

  SvaraRadera