Leta i den här bloggen

onsdag 15 maj 2013

Mirakel

Många religiösa tror än idag att det sker eller har skett mirakel. Mirakel som står i strid med vetenskap - d.v.s. hur vi vet att världen fungerar. Den kunskap som vi använder för att bygga bilar, flygplan, tåg, skyskrapor, radio och TV-apparater, datorer, pacemakers, mediciner, konstgödsel med mera. Utan denna kunskap skulle det vare sig vara möjligt att skicka rymdsonder till Mars, bota svåra sjukdomare, ens leva ett modern liv eller hålla liv i 7 miljarder människor. Likväl när det kommer till religiösa mirakel så kastar troende glatt all kunskap bakom ryggen och är villig att acceptera vilka påhitt som helst. Man, så att säga, vill både behålla och äta kakan.

Nyligen klev katolska påven Franciskus i klaveret när han helgonförklarade 800 italienska martyrer vilka 1480 halshöggs av ottomanska krigare som straff för sin kristna tro. Han helgonförklarade då en nunna blivit frisk från cancer efter att hon själv och hennes medsystrar bett de 800 (sedan länge döda) martyrerna om förbön för henne. Problemet är bara det att påven glömde fråga nunnans läkare, professor Salvatore Toma, som mellan 1979 och 1982 behandlade syster Francesca Levote vid sjukhuset i Genua. "Jag kan inte säga att det var ett mirakel. Det var en vetenskaplig händelse. Kanske var vi helt enkelt goda onkologer, för det vi gjorde var att experimentera med olika terapiformer", säger läkaren till La Repubblica. Se Dagen

Hur kan då denna naiva tro på mirakel förklaras? Svårt att se andra skäl än tidig indoktrinering (se Tror på tomten). Finns det något problem - ja, det öppnar en friväg för bedragare och skojare. Tron på mirakel hotar även folks hälsa då hokus pokus metoder, som healing, riskerar ersätta beprövad medicinska. Se även Myter och vetenskap och Tolerans.

16/5-13 Inga mirakel för Benedikt XVI: hälsan kraftigt försämrad Dagen
17/5-13 Tre Kronor presterade ett verkligt mirakel: DN


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar