Leta i den här bloggen

måndag 6 maj 2013

Recipienten

Ikväll sände SVTs Vetenskapens värld Folke Rydéns dokumentärfilm "Den andra vågen", som gjorde en djupdykning i problematiken kring miljögifter i Östersjön, gifter som hamnar i naturen och så småningom i våra kroppar. Vi står nu inför en situation som till och med kan hota vår egen hälsa (inte bara döda och skada vilda djur), se SVT Miljögifter i blodet hos spädbarn, tidigare inlägg Bara fiskarna? och SRs Kemikalier bakom flera folksjukdomar. Se även Folke om filmen på Båtmässan.

Vad gör vi då? En del, men tyvärr långt ifrån tillräckligt. Det finns ett allvarligt systemfel i vår lagstiftning: industrin tillåts använda, sälja produkter med och släppa ut nya kemikalier helt ohämmat tills de bevisats vara skadliga (t.ex. kemikalier som misstänks döda bin och därmed hotar 2/3 av livsmedelsförsörjningen). Detta rör sig om en, ur miljösynpunkt, omvänd bevisföring. En brist av samma systematiska karaktär som nya internetdroger - som tillåtna tills de har förbjudits, vilket har borgat för en strid ström av mer eller mindre dödliga droger till våra ungdomar via brevlådan.

Det finns förslag på att ändra lagstiftningen så att ett ämne först måste bevisas ofarligt innan det får användas, tyvärr är vi både i Sverige och det nästan havererade EU, rätt långt ifrån att nå dit. Och även om vi skulle lyckas med nya svenska lagar så hjälper det föga om resten av världen fortsätter släppa ut. Vad händer då med vår miljö och oss själva - antagligen får vi väja oss vid en allt fler miljögifter i våra kroppar och våra barns. Enda sättet att undkomma tycks vara att flytta till en annan planet.

Se Vetenskapens Värld avs 17
7/5-13 Foster mest utsatta för miljögifter SVT
8/5-13 Olaglig export av farlig svensk lax SvD, DN
           Nu skärper vi reglerna för industriutsläpp SvD
13/5-13 Astma och allergi ökar bland barn SvD

Numera får vi i oss miljögifter i växande doser redan 
med bröstmjölken, bild från Barntotal.se

1 kommentar:

  1. Det som troligen händer....är att vi utrotar oss själva inom några generationer fram. Förstår såväl de som idag vägrar skaffa barn...

    SvaraRadera