Leta i den här bloggen

måndag 29 april 2013

Myter och vetenskap

Idag publicerar SvD läsvärd artikel om "Myter sprids om HPV-vaccin", se även SVT. En sorts vidskeplighet sprider sig i landet i form av konspirationsteorier om vaccination i kölvattnet av svininfluensavaccinationen. Situationen är på intet sätt lika allvarlig som i fundamentalistiska länder men på kort sikt är det risk för att unga flickor luras att avstå från HPV-vaccinering.
"Ett organiserat motstånd mot vaccination har fått fäste i Sverige. Men den som hänger upp sig på att effekten på cancer inte är slutligt bevisad ägnar sig åt akademiska spetsfundigheter, för de indirekta bevisen är mycket övertygande, skriver bland andra företrädare för Cancerfonden och SKL".

På lång sikt, vid en ny pandemi, skulle vaccinations-konspirationsteoretikerna kunna bidra till att många dör eller blir allvarligt sjuka. Det är viktigt att vi har förtroende för hälso- och sjukvården och inte öppnar spelrum för lurendrejare (som healing och homeopati) och konspirationsteoretiker. Se även Humor Vatten och Tolerans.
Nu är det viktig att samhället kan skydda unga flickor från HPV-virus och framtida cancer genom att skydda dem från konspirationsteoretiker och pseudovetenskapliga resonemang.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar