Leta i den här bloggen

söndag 30 december 2012

Annas Eviga del 2

TV-programmet Annas Eviga har haft säsongsavslutning. Igår diskuterades de första fyra avsnitten, idag resterande: Föräldrar, Åldrande, Berusning och Religion. Alla avsnitten kan nu ses på svtplay.

Föräldrar: Mission Impossible - ett för stor ansvar? Hur ska/kan man lyckas som förälder? Kan man göra slut med sina föräldrar? Dottern till barnuppfostrans experten Anna Wahlgren, sjuksköterska och författaren Felicia Feldt vänder sig mot sin drickande mamma. Skribenten, filmaren bakom Gerillasonen och debattören Zanyar Adami försöker förstå varför han som liten övergavs och sattes på ett flyg till Sverige. Med en psykiskt sjuk mamma fick regissör och dramatikern Suzanne Osten erfara svält under en otrygg uppväxt. Måste man (kommer man) upprepa sina egna föräldrars misstag? I Sverige har vi haft en dramatisk utveckling där agan förbjudits och föräldraskapet utvecklas i riktning mot kamratskap. Är alla föräldrar misslyckade? I bästa fall kan barn till dem utvecklas till maskrosbarn som vågar axla föräldraskapet. Kan det omöjliga projektet förädraskap i själva verket vara nyckeln till barnens möjlighet att skapa sig en egen identitet och bryta sig loss. Se även ateistens fjärde budord.

Åldrande: Drömmen om att förlänga livet har följt människan sedan urminnes tider.Vi har våndats inför åldrandet och sökt ungdomens källa. Sportjournalist och kommentator Arne Hegerfors (70) som drabbades av en hjärtinfarkt för något år sedan tycker inte alls om att åldras. Skådespelerskan Yvonne Lombard (83) nu aktuell i pjäsen I sista minuten tycker det är spännande. Professor och åldringsforskaren Brun Ulfhake (60 år) ser både för och nackdelar. Barn och barnbarn hjälper mot åldrandet - man kan släppa fokuseringen på det egna jaget. Sinnen trubbas av och med åldern och Yvonne saknar man pirret. Vi åldras med större behag och medåldern stiger men vi kommer aldrig kunna lura åldrandet helt. Föredömet Yvonne nämner tre viktiga saker för att åldras långsamt: nån att älska, något att gör och något att se fram emot. Se även Längre liv och Evigt liv?Efterklokt och Ebba, 104: Här blir människor allra äldst SvD och SR och boken Åldrandets gåta.
10/1-13 Stort genombrott för nya hjärnceller SvD

Berusning: Idéhistorikern och författaren Carl-Michael Edenborg har egna drogupplevelser. Hans motpol skådespelaren, författaren och regissören Lo Kauppi, som i tonåren led av svåra ätstörningar och började med amfetamin och utvecklade ett svårt narkotikamissbruk, är betydligt mer kritisk. Psykiatern, chefsläkaren och författaren David Eberhard har inte knarkat som de andra två. Vissa få klarar av att bruka narkotika men en önskan om eufori leder i många fall till misär, lidande och alltför tidig död. Ångest, oro, olycklig uppväxt och ätstörningar kan på kort sikt hjälpas av droger men på lång sikt förvärras bara problemen. Behöver vi droger för att klara av livet? Myten att vi skulle förlorat många konstverk om vi inte haft droger avlivas. Se även Pakt med djävulen och Drogliberaler.

Religion: Varför förefaller vi människor behöva religion? Kan vi avskaffa den? Professorn i religionspsykologi Antoon Geels har forskat i 40 år och tycker religiösa ritualer är en mäktig upplevelse. Filosofen, författaren och artisten Alexander Bard, som startar en ny religion synteism, tror att alla människor behöver en religion. Synteism beskrivs som steget bortom ateism "vi skapar en modern religion vi kan tro på: gud = universum". Skribenten, författaren och debattören Lena Andersson, med förkärlek för kyrkans och religionens roll i samhället, behöver inte religionen i sitt liv. Utvecklingen under nittonhundratalet har karakteriseras av en sekularisering och präglats av undertonen att vi ska frigöra oss från religionen. Alexander betonar att religion betyder att binda samman och inte förutsätter någon teism. För Antoon handlar religion inte bara om ritualer och former utan om ett ständigt sökande efter vad det är att vara människa. Barndomens socialisation och våra föräldrars religiositet förefaller vara en förutsättning för att tolka livshändelser i religiösa termer. Alexander tycker att jaget har tagit över rollen som gud haft. Antoon har utvecklat en teori om att religiösa upplevelser är symboliska representationer av inompsykiska behov - upplevelserna gestaltar problemen och löser dem samtidigt. Lena ser människan som en sagoberättande och metaforisk varelse som antagligen kommer förbli sådan. Se även länkar i högerspalten av denna blogg.


Bild från io9

2 kommentarer:

  1. Hej Xenolith,
    Tack för tippset om programmet på SVTPLay om Annas eviga.
    Det verkar vara som att du har också en intressant blogg. Jag kikar lite mer senare.
    Kom hitt genom en länk från Bokus när jag kollade boken om åldrandet.
    NU såg jag också att imorgon är det sista visning för prågrammet i SVT Play, så vet jag vad ska min fru och jag göra imorgon. Gissar att alla 8 avsnitt är intressanta som defn om åldrandet.
    Tack

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      Jo intressanta och sevärda avsnitt! Om åldrandet finnt det mycket att säga och tänka (och har alltid funnits). Jag har skrivit kommentarer här lite då och då - använd sökfunktionen längst upp och sök på långt liv, evigt liv och hälsa så tror jag du hittar dem.
      mvh Xenolith

      Radera