Leta i den här bloggen

torsdag 26 april 2012

Vi är alla invandrare av blandras!

Vi är alla invandrare eller härstammar från invandrare, som jag konstaterat tidigare i denna blogg. En gammal fråga i Europa, kanske den största stridsfråga inom arkeologi de senaste åttio åren, har varit hur jordbruket spred sig för 10 000 - 5 000 år sedan: som en idé eller med människor? Nu har en svensk-dansk forskargrupp löst gåtan: jordbruket kom med invandrare. De levde under lång tid parallellt med jägare och samlare (som kommit tidigare) men blandades till slut upp. Gåtan löstes med dna-studier. Resultaten är publicerade i Science, se även DNSvDGPSR och SDS

Bakgrund från DN "Det har länge stått klart att jordbruk uppstod i Mellanöstern för ungefär 10.000 år sedan, i trakterna av nuvarande Turkiet. Vid denna tid var Europa redan befolkat av människor som livnärde sig på att fiska, jaga och samla växter. Men för ungefär 5.000 år sedan dominerade jordbruket hela kontinenten". DN publicerar även en videointervju med en av forskarna.

Sätter man upptäckten i perspektiv så är det kanske inte så konstigt: vi behöver bara titta på modern svensk matkultur så ser vi att den nya kulturen kommer med invandrare: Kina mat, Pizza, Kebab, Suchi mm. Samma gäller andra kulturyttringar och mycket av teknikutvecklingen -vi har varit duktiga på att importera och förädla. För konsultföretagare är det inte heller någon överraskning: de vet att kunskapen kommer och går med personerna.

Forskaren Anders Götherström, i arkeologi och molekylärbiologi vid Evolutionsbiologiskt centrum i Uppsala, svara i DN på frågan om han är rädd för att hans rön ska missbrukas av exempelvis rasister:
"Historisk forskning har en tradition av missbruk, så det är mycket möjligt. Men det är fruktansvärt naivt sätt att arbeta med ursprung att sätta en gräns vid någon viss tidpunkt. Om man går tillräckligt långt tillbaka i tiden har vi alla en gemensam förfader. Sedan dess har grupper delats, försvunnit, slagits ihop. Jag tror att det är bättre att stävja kunskap med fördomar, än att ha ge fritt spelrum för fantasi och gissningar"

De vore väl skönt om alla nu kunde ta till sig denna nya kunskap och se invandrare för vad de gör: berikar vår kultur! Och komma ihåg vad vi är: blandade ättlingar till många tusen års vågor av invandring.

3/5-12 Fler migranter väntas till Sverige i år: DN, SvD och GP
4/5-12 Tack vare invandringen: Nu är vi 9,5 miljoner DN, SvDGP och SR
15/5-12 Reaktion på Reinfeldts utalande om etniska svenskar: DN, SvD och GP
29/6-12 Ungersk högerextremist upptäcker sitt judiska ursprung

Bild från Resume.se "Lalehs känga mot kändiskulturen"16 kommentarer:

 1. Detta kan ju innebära att Jimmy Åkesson själv härstammar från invandrare! Får mig att le lite inombords!

  SvaraRadera
 2. Han härstammar uppenbarligen från invandrare av någorlunda sent datum: en population som bor så här långt norrut blir efter några tusen år blond så att vi kan absorbera mer av solstrålningen under vintern och inte drabbas av D-vitaminbrist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja hårfärgen har knappast något med hur mycket D-vitamin som bildas. Däremot hudfärgen.

   Radera
 3. Fantastiskt att en person som läst teknisk fysik + humaniora kan vara så obildad. Att bloggaren inte lärde sig att människan vandrat norrut allt eftersom isarna smälte undan och markhöjningen frilade mark är snarast tragiskt, det lär man sig i grundskolan.
  Om vi ska ha fri invandring så får vi avskaffa vårt bidragssamhälle, med fri skola, sjukvård och diverse försörjningstöd.
  Analfabeter från Afrika är enbart en belastning om vi ser till hela gruppen.

  SvaraRadera
 4. "Anonym 04:27 pm" Hårfärgen blir också blond med tiden - han har definitivt påbrå söder ifrån!

  "Anonym 02:31" Ha ha ha... Du går nog bäst i att låta andra döma om vem som är obildad. Tack för ett bra exempel på den brist på kunskap och de svaga argument som präglar rasism.
  Börja med att läsa om mitt inlägg så ser du att jag inte sagt ett knyst om fri invandring.

  Föreslår annars att du läserpå: första vågen kom när istiden smälte, det är riktigt, men sen kom våg efter våg. Bl.a. en våg med jordbrukare (läs artikeln i DN ordentligt), som lästips nr. 2 bjuder jag på http://sv.wikipedia.org/wiki/Valloner
  Till slut kan jag rekommendera dig att kila ned till lokal kebabrestaurang för en bit god mat så kanske du lugnar ned dig.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 7. Streck i debatten----------------------------.

  Andre,
  Ok, jag förstår din frustration. Det blev fel.
  När jag läst "Andy Pandys" satir ångrade att jag publiceringen av din kommentar (som jag redan från början var tveksam till). Tyckte inte din kommentar tillförde någonting: den kändes bara som ett otrevligt främlingsfientligt personangrepp. Men ok, köper logiken: har man väl publicerat så får det stå. Det blev fel denna gång.

  Andy Pandy,
  Skratta så jag fick magkramp när jag läste din satir. Är mycket tacksam för dina uppfriskande kommentarer till tokiga kommentarer jag får (om du nu är samme Anonym som i mars). Som du ser ovan så blev det fel -har därför tagit bort även din satir men återkom gärna i framtiden!

  Sammanfattning:
  Två kommentarer har tagits bort: en som var kritisk till det mångkulturella samhället och en som gjorde satir av den första. Slutsats: har man publicerat så får det stå.

  SvaraRadera
 8. Löjligt är bara förnamnet, ja andra europeer kom hit med Jordbruk inte Afrikaner och Araber så vart vill ni komma?

  SvaraRadera
 9. Migration har tills för nyligen inte varit av bidragskaraktär.
  Det går inte att jämföra dagens invandring till Sverige med den historiska av den orsaken.

  Ska bidragsinvandringen fortsätta så måste välfärden minska kraftigt eftersom det bara finns ett begränsat antal jobb.

  SvaraRadera
 10. brodeur: det tycks irritera dig att vi alla är invandrare.
  Och visst: rasism och invandrarfientlighet skulle nog kunna betecknas som löjligt om inte konsekvenserna hade varit så allvarliga.
  Du verkar ha missat något väsentligt - vi härstammar alla från Afrika. Dessutom har det varit ett friskt utbyte mellan Afrika och Europa sedan våra första ättlingar kom till Europa. Läs mitt tidigare inlägg: http://xenosidian.blogspot.se/2012/03/alla-ar-vi-guds-barn.html

  SvaraRadera
 11. Anonym:
  Inte alls - tvärt om: vi tar inte emot ekonomiska flyktingar (och kan inte heller som litet land göra det). Däremot kommer vi i framtiden behöva få in friskt blod och nya idéer. På samma sätt som när invandrarna tog med sig jordbruket hit. Faktum är att vi får det: såg du bilden av Laleh? Tycker du det var en miss att släppa in Zlatans familj?
  Vad vi däremot inte behöver är rasister och andra bråkstakar som orsakar lidande och stora kostnader i form av skadegörelse och massiva polisinsatser.

  SvaraRadera
 12. Inställningen att all invandring oavsett härkomst är positiv är mest ett bevis på att man antingen är naiv eller lätt mottaglig för politiskt korrekt hjärntvättning.

  På vilket sätt bidrar 50.000 Somalier om året till Sveriges välstånd?
  Somalia har varit en anarki sedan 1991 (och mest krig dessförinnan). Analfabetismen är över 60%. De har en kultur/samhällskick där i stort sett ingenting liknar vår, med kvinnlig omskärelse etc.
  Om man letar runt hela jorden för att finna en kultur som skiljer sig så mycket som möjligt från vår skulle jag kunna tänka mig att man fann den i Somalia.

  Om man vill vara snäll kan man ju ta emot en lagom stor mängd av dessa stenåldersmänniskor och förbarma sig över dem, och kanske lära sig ett och annat av dem. Men att denna enorma mängd människor skall bidra till vårt samhälle är helt omöjligt. Och det är väl i princip redan bevisat med en arbetslöshet på över 80%.

  /LarsA

  SvaraRadera
 13. Kul,
  Faktumet att vi alla är invandrare av blandras tycks störa väldigt många här...
  LarsA: jag har aldrig sagt att all invandring oavsett härkomst är positiv -du blandar ihop med dina fördomar. Naivitet och hjärntvätt får du stå för själv.

  Läs mitt inlägg en gång till. Sen är din attityd mot andra länder och folk som det går dåligt för skrämmande: har du glömt bort att vi var ett fattigt U-land så sent som på 1800-talet? En fjärdedel av befolkningen lämnade landet för att undvika svält och förföljelse.

  SvaraRadera
 14. japp Sverige kommer bli ett nytt låglöneland och alla analfabeter kommer rösta på S och V. bidragslinjen och att inte ställa krav på folk är synonymt för dessa två partier

  SvaraRadera
 15. OK, så här blir det:
  Jag publicerar inga fler kommentarer där jag direkt eller indirekt beskylls för att propagera för "massinvandring" eller "fri invandring" - läs mitt inlägg och försök förstå det (annars är ni i samma klass som den lilla minoritet av invandrare vilka är analfabeterna med skillnaden att de flesta av er gått igenom en dyr svensk skolgång).
  Publicerar inte heller inlägg med osakliga personangrepp och svordomar.
  Tar dock gärna emot välformulerade kommentarer som tillför diskussionen något nytt.
  Däremot är

  SvaraRadera